El 90 % dels joves participen en alguna xarxa social i utilitzen aquestes plataformes per a relacionar-se quotidianament amb el seu cercle d’amistats. És possible emprar-les per fomentar la promoció d’hàbits saludables entre joves? Què guanyem i què perdem pel camí? Aquestes són algunes de les preguntes que es volen respondre a partir del projecte d’alimentació saludable per a joves a través de les xarxes socials que es durà a terme a Igualada.
L’Agència Medi i Salut, IMIS, responsable del disseny i la execució del projecte, en considera la dificultat, però també el potencial: “És gairebé obligatori explorar mitjans d’aquest tipus per a nous projectes adreçats a joves. No ens podem limitar a les intervencions clàssiques als instituts on el missatge és percebut com a més institucional i perd força”, afirma Jordi Baroja, director de l’IMIS.
Segons Baroja per tal d’aprofitar l’enorme potencial de les xarxes socials no es poden obviar les limitacions que hi imposa el mitjà. Així, reconeix la dificultat en l’avaluació a causa de la virtualitat de la xarxa, i el problema de seguir la traça dels missatges creuats. També serà complicat mantenir la tensió durant molt temps per la pròpia essència efímera del mitjà. “Els missatges hauran de seguir la mateixa lògica de funcionament de les xarxes socials i s’hauran de basar en la brevetat, senzillesa i un to juganer i poc institucional que convidi a ser reenviat a la xarxa d’iguals per aconseguir un efecte multiplicador i convertir un spam en un viral” afirma el director del projecte.
Un missatge de ganxo i un espai de resposta i reflexió
Des del projecte no s’espera una reflexió profunda del tema per part del joves- si més no, en una primera etapa- sinó la generació de dubtes i la necessitat de buscar-hi respostes. En aquest sentit, s’oferirà un espai, també virtual, en forma de blog on el jovent interessat hi podrà acudir.
La implementació del projecte tindrà lloc a partir de la segona quinzena de setembre, amb la reentrada al curs acadèmic i es mantindrà fins a finals d’octubre. A l’actualitat, en fase de preparació, s’està dissenyant la intervenció que passa per determinar la temàtica o temàtiques a abordar sobre hàbits alimentaris entre joves i per analitzar el mitjà més escaient per fer arribar el missatge. Les opcions són múltiples (youtube, facebook, twitter, SMS..) i caldrà pensar aquella que presenti una millor factibilitat, tècnica i financera, i que alhora, sigui eficaç.
L’avaluació del procés clau per aprendre lliçons pel futur
El caràcter innovador del projecte obliga a plantejar-lo amb cautela i fent un esforç d’anàlisi constant per tal de extreure’n el màxim número de lliçons que permetin valorar els punts forts, com les oportunitats de millora per intervencions similars en el futur. En aquest cas, l’anàlisi s’haurà de centrar no només en possibles resultats obtinguts sinó en el propi desenvolupament metodològic.
Deixa un comentari