Enviat per: imiscat | 02/03/2011

Ens passem a l’e-book o seguim llegint en paper?

Ens hem preguntat mai l’impacte que tenen els e-books en el medi ambient? Compensen? Doncs per respondre aquesta pregunta el Royal Institute of Technology de Suècia va fer un estudi on va concloure que per poder compensar la fabricació i ús d’un ebook cal llegir en la seva pantalla un mínim de 33 obres digitalitzades d’unes 360 pàgines.

L’opció electrònica sembla avantatjosa ambientalment sobretot per un lector voraç o un professional que hagi que utilitzar nombroses publicacions. L’estudi valorava, fins i tot, que per la lectura en paper segurament ens desplaçarem a la botiga amb el consum energètic corresponent, mentre que si el descarreguem electrònicament l’impacte és molt menor.

Un treball anterior del Royal Institute of Technology de Suècia va comparar el conjunt dels impactes ambientals de llegir les noticies en un diari imprès, en un web en l’ordinador i en un ebook amb tinta electrònica. Les diferencies entre un llibre imprès i un altre en una pantalla d’ordinador són bastant reduïdes. Segons aquest estudi, llegir 10 minuts de noticies en un monitor a Europa contamina menys que un diari de paper, però els resultats són semblants quant han passat 20 minuts.

Si es miressin altres tipus d’efectes, les noticies en una pantalla d’ordinador mostren els majors impactes en toxicitat per al medi marítim i per a la salut de les persones. Per la seva part, el diari imprès suposa una major carrega en toxicitat en rius i en el medi terrestre.

Conclusió: Sigui com sigui, llegim!


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

A %d bloguers els agrada això: